onsdag 27 maj 2015

Mässa - e-lärande

20 maj presenterades de tio delprojekten på en mässa på Campus Gotland.
65 besökare deltog, minglade och diskuterade. Bland deltagarna fanns IKT-intresserade lärare, pedagogiska utvecklare, IKT-strateger, studierektorer och programansvariga både från Uppsala universitet samt gymnasier och grundskolor på Gotland .
Stefan Hrastinski från KTH inledde med en föreläsning om framtiden för e-lärande. Han gav tips på vidareutveckling till de olika delprojekten och delgav även kunskap om hur e-lärande utvecklas i utbildning i aktuella forskningsprojekt över hela världen:

Stefan Hrastinski, forskare om e-lärande på KTH. 
Film o redigering: Daniel Olsson, IKT-producent Campus Gotland


En minienkät via verktyget mentimeter (www.mentimeter.com) var öppen under mässan. Frågan är
"Vilka faktorer avgör om ett digitalt verktyg höjer kvaliteten på lärande vid undervisning?"
Här är några svar från besökare (ett klick på bilden så förstoras den):



Enkäten kan fortfarande besvaras på www.govote.at , frågekoden är 11 14 46

Jag hör er - hör ni mej?


Malin Ekholm, Försvarshögskolan
6 maj genomfördes terminens sista pedagogiska café. Malin Ekholm kom på kombinerat studiebesök och gästande inhopp som café-hållare. Malin är IKT-pedagog på Försvarshögskolan, och har en bakgrund som IKT-pedagog på Mälardalens högskola och Tullverket, med mångårig erfarenhet av konsultation vid undervisning via e-mötesverktyg, både mellan flera campusorter och vid ren distansundervisning.

Malin berättade om erfarenheter från både lyckade exempel och havererade försök till undervisning via e-mötesverktyg. En diskussion kom igång där samtliga närvarande utbytte erfarenheter kring liknande exempel och hur man bäst planerar och genomför den formen av undervisning.

Tillfället lockade en stor del nytillkomna besökare till café-serien. Vi antecknade synpunkter och erfarenheter från diskussionerna på en smartboard under tiden, se bilderna nedan:





Tillfället mynnade ut i ett önskemål från lärargruppen att skapa/dra igång någon form av gemensamma träffar för lärare som är intresserade och involverade i undervisning online; för att kunna berätta om erfarenheter, be om feedback på nya planer och upplägg och dela med sig av goda exempel. En tänkbar form för en sådan grupp kan vara korta träffar månadsvis där man kan välja att delta fysiskt på Campus Gotland eller medverka online i ett adobe connect-rum. Fortsättning följer...