onsdag 18 mars 2015

Café om prezi



18 mars genomfördes ytterligare ett pedagogiskt café inom ramen för e-lärandeprojektet där presentationsprogrammet prezi demonstrerades.
Ann-Marie Rosenqvist vid kulturgeografiska institutionen visade sin egenproducerade prezi om ämnet arbetsmigration. Hennes prezi kommer användas vid undervisning på distanskurser, med syftet att ge studenterna en mer helhetlig och visuell representation av ämnet, och hur de olika delarna ingår däri, än text och litteratur erbjuder idag.
Prezin som demonstrerades var egenproducerad, dvs den utnyttjade inte någon av de färdiga mallarna, utan var skapad helt från grunden med en egen struktur och bakgrundsbild etc.


Presentationen väckte nyfikenhet och frågor som ställdes var
- Vad är det pedagogiska motivet till att använda prezi? Många jämförelser gjordes med powerpoint som väl räknas som standardverktyget för presentationer.
- Hur gör man med bildmaterial? Hur får man tag på bilder som är tillåtna att användas?
- Hur gör man när/om studenterna vill få föreläsningsanteckningarna som pdf-fil?
- Hur funkar youtube-filmerna inuti presentationen?


Några goda råd och slutsatser
  • Lägg mycket tid på förberedelse utan att datorn är på: planera, strukturera. 
  • Samla också ihop material av bilder och texter etc innan du börjar jobba i prezi.
  • I prezin: lägg ditt material nära intill, för att undvika alltför långa zoomningar och åkningar vilket skulle kunna ta bort fokus från ditt innehåll.
  • Var flera tillsammans när ni arbetar i prezi, åtminstone i början när gränssnittet är nytt så hjälper man varandra...
  • Tanken är inte att prezi ska ersätta litteratur eller verbal information, men det är ett utmärkt komplement och alternativt sätt att kommunicera ämnet.


_____________________________


Veta ännu mer:

Literaturtips:
diSessa, Andrea A. Changing minds: computer, learning, and literacy. Cambridge (Mass.): The MIT Press, 2001. 271 p
http://mitpress.mit.edu/books/changing-minds

_____________________________

Att använda prezi

Länk till instruktion om hur jag gör mina prezis privata ("edu enjoy" dvs ett utbildningskonto)

Inspiration om prezi

Här är en prezi som jämför linjära presentationer kontra prezis uttrycksmöjligheter:
http://prezi.com/xe5thxwgcxz1/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Och är är en youtube-film gjord från en prezi som visar på icke-linjära uttrycksformer (med rollerna i Romeo och Julia)
simple steps to a great Prezi, youtube film
https://www.youtube.com/watch?v=fmgF-dLXv58

Tredje projektmötet

19 februari


Detta möte inleddes med en kortare "hur-är-läget"- runda, med dagsrapporter från varje projekt med vad som för tillfället är på agendan. Vi som var närvarande kunde konstatera en intressant tendens:
– att flera olika projekt beskrev att man just gått igenom en mängd hinder av organisatorisk art - det har tex saknats rutiner för att kunna genomföra tester, i något fall har det varit oklart med möjligheter att utnyttja personella resurser, i ett annat har det saknats en teknisk test-yta med tillräcklig  funktionalitet för de nya inslag i undervisning som projektet medfört. I andra fall har det gått framåt men tagit tid när det gällt att sprida och förankra det nya bland medarbetare i organisationen. Troligen är det en naturlig fas i alla projekt att vissa perioder kännetecknas av hinder att ta sig över eller igenom.

Det konstaterades att de olika hindren man stött på är värdefulla erfarenheter med förmodligen generellt värde när det gäller att utveckla undervisning med hjälp av e-lärandeverktyg:
frågor om ansvar och ägande, support och licenser, samt inte minst roller, arbetsuppgifter och nödvändiga rutiner kommer förmodligen vara något som behöver hanteras och lösas.


Minimässa 20 maj
Enlig projektutlysningen ska de 10 e-lärandeprojekten redovisas vid ett tillfälle på Campus Gotland och ett tillfälle på universitetet i Uppsala.
Nu börjar planerna för  detta tillfälle utkristalliseras; tillfället kommer arrangeras i form av en minimässa där de olika projekten har varsin station, vissa med möjlighet att prova på lämpliga utsnitt, i andra fall med demonstrations-exempel.


Projektrapport
Vidare diskuterades den kommande projektrapport, som ska skrivas och sammanställas efter att projekten färdigställts praktiskt.