fredag 2 oktober 2015

Café om digital studiesamling i biologi

Den 30 september genomfördes höstterminens första pedagogiska café. 
Bertil Widbom från institutionen för ekologi och genetik berättade om sitt e-lärandeprojekt som går ut på att bygga upp en digital studiesamling, att använda som resurs i både kurser på campus och distans. 


Bertil: "Tillfället bjöd på en beskrivning och demonstration av vårt redskap för framställning, lagring och distribution av en "digital studiesamling", dvs. högupplösta foton av olika objekt i samlingar. Vi använder det för att digitalisera våra samlingar av insekter och växter, men det är lika lämpligt för andra typer av samlingar av objekt, t.ex. inom arkeologi och geologi.”
USB-kameran
Dyngbagge

 En för ändamålet inköpt mikroskopkamera demonstrerades. Kameran gör det möjligt att ta bilder av mindre föremål såsom insekter, växtdelar eller mynt tex. Den har även flera pedagogiskt intressanta finesser som zoomning och skikt-fotografering för att kunna visa tre-dimensionella egenskaper hos objekten. 
Frågor från åhörarna rörde funktioner i själva kameran,  samt hur den resulterande bilddatabasen är tänkt att användas i undervisning.